Lépései

  • Durva csiszolás, amivel a mészkő lapok közötti szintkülönbséget szüntetjük meg
  • Finomcsiszolás, amivel a karcokat szedjük ki a mészkő felületéből
  • Szélek, sarkok csiszolása kézi, vizes géppel
  • Polírozás vegyszeresen és mechanikusan, hogy tartós legyen a csillogás
  • Impregnálás amivel a felületet kezeljük, hogy folyadéktaszító hatása ismét a régi legyen

Mészkő burkolatok felújítása (durva csiszolása)

A nagyon régi, elhasználódott, erősen szennyezett, vagy még sosem csiszolt mészkő burkolatokon, (mészkő járólap, mészkő munkalap, vagy mészkő padlólap) úgynevezett mélycsiszolást alkalmazunk. Durva szemcsézetű csiszológyémántokkal megszüntetjük a mészkő padlón található egyenetlenségeket, síkba csiszoljuk a felületet, és lecsiszoljuk a mészkőburkolat felső, elkoszolódott, karcos rétegét, eltüntetve ezzel a szennyeződéseket.
A síkba csiszolást érdemes elvégeztetni új mészkő burkolat esetén is, mert rendkívül szép felületet kapunk, mintha csak egy mészkő lapból lenne leburkolva. Az adott fázisnál megoldható a fuga kikaparása, illetve újra fugázás is.

Mészkő burkolatok finom csiszolása

Az enyhe karcok, szennyeződések eltávolítására használjuk a finom csiszolási folyamatot, melynek során az említett hibák eltűnhetnek, meglévő mészkő járólapjának, mészkő munkalapjának, mészkő padlólapjának, vagy egyéb mészkő burkolatának fénye ismét ragyogó lesz a munka elvégzésével. Finom csiszolással a lapok nem csiszolhatók egy síkra, így ha ilyen probléma is van meglévő mészkő burkolatával, a felújítást ajánljuk.

Mészkő burkolatok fényezése

Vagyis karbantartó polírozás. Olyan mészkő felületeken használjuk ahol a meglévő mészkő burkolat a fényét vesztette vagy az újkori csillogó hatása már nem a régi. Polírozással gyorsan, hatékonyan, kis költséggel visszaállítható a mészkő járólap, mészkő munkalap, mészkő padlólap, vagy egyéb mészkő burkolat eredeti állapota. Ha ez elmarad, és a mészkő burkolat egyre jobban bemattul, már komolyabb fényezőporos polírozást kell alkalmazni.

Mészkő burkolatok impregnálása

Az impregnálásra abban az esetben kerül sor, ha a meglévő mészkő járólapja, mészkő munkalapja, mészkő padlólapja, vagy egyéb mészkő burkolata a nedvet, vagy egyéb folyadékot nem taszítja már el, hanem magába szívja. Impregnálással a fugák és a mészkő padlólap nehezebben szennyeződik. Konyhákban, bejáróknál, és fürdőszobában különösen ajánljuk.