Mészkő karbantartása

Hogyan gondozzuk mészkőpadlónkat?

Az igényesebb épületek kedvelt padlóburkoló anyaga sokáig szép lehet, ha megfelelően gondozzák. Bizonyos dolgokat szigorúan be kell tartani ahhoz, hogy hosszútávon élvezhessük mészkő burkolatunk ragyogó fényét, eleganciáját. Használatára, tisztítására és rendszeres karbantartására is figyelni kell.

Amitől a mészkövet óvni kell

Mindennemű savas dologtól: savas tisztítószerektől, mindennemű alkoholtól, gyümölcslevektől. Ha ezek közül bármi mészkő burkolatunkra kerül, azonnal le kell törölni a mészkő felületét, mert különben fényezésben maradandó kár keletkezhet. Például ha egy kockacukor nagyságú mészkődarabot szódavizes (a szénsav nagyon gyenge sav) palackba teszünk, az kb. 1 hónapon belül teljesen feloldódik. Ebből egyértelműen következik, hogy a mészkövet (de ugyanígy a márványt, műkövet, betont, vakolatot, stb.) semmiféle savas (sósav, kénsav, ecetsav, stb.) hatásnak nem szabad kitenni. Az ásványi savak még akkor is károsítják a mészkő anyagát, ha azt polimer védőbevonatokkal látták el. De ugyanígy megtámadják a mészkőburkolatok hézagoló, sőt ágyazó (fektető, ragasztó) cement habarcs rétegét is. A rendeltetésszerű igénybevétel során ilyen hatásoknak nem szabad kitenni sem a mészkőburkolatot, sem a mészkő járólapot, sem a mészkő munkalapot, sem a mészkő padlólapot.

A zsíroktól és olajaktól, mert ha hosszú ideig rajta maradnak a mészkő burkolaton, akkor a pólusokba beszívódnak, akár a kő egész keresztmetszetén átszívódhatnak, ami már ténylegesen maradandó károsodást okoz!

Mechanikai sérülésektől: a bútorok, székek lábára lehetőleg mindig filcet kell ragasztani, de ennek ellenére is tanácsos mindent emelni, mert mélyen megsérthetjük mészkő járólapunk, mészkő padlólapunk, vagy egyéb mészkő burkolatunk felületét, amit aztán már csak a mészkő csiszolás tud eltűntetni.

Portól, homoktól egyéb szemcséktől. A mészkő burkolatra minél kevesebb por, homok vagy egyéb szemcse kerüljön, mert ezek okozzák a karcosodást és a bemattulást. A pici homokszemek csiszolóvászonként működnek, amikor cipővel járunk mészkő járólapunkon, mészkő padlólapunkon, vagy egyéb mészkő burkolatunkon.

Mészkő burkolat tisztítása, tisztántartása

Legfontosabb a por- és homokszemcse eltávolítása a mészkő burkolatról. Napi szinten száraz akril mop segítségével eltávolíthatóak a finom porok, vagy nem durva szőrű fejjel, porszívózással is megoldható a mészkő járólap, mészkő padlólap, vagy egyéb mészkő burkolat tisztítása.

Nedves feltörlés és felmosás. Lehetőleg alkalmazzuk a már említett akril mopos portalanítást és a nedves feltörlést. Ha nagyobb a szennyezettség akkor mossuk fel, de ez a művelet mindenképpen száraz áttörlést is igényel, kivéve ha Raypath vegyszermentes mikroszálas moppal végezzük a felmosást, mert az tökéletes csíkmentes ragyogó mészkő padlólapot eredményez.

Erős szennyezettség esetén /pl. étteremben, hotelekben, közintézményekben, stb./ gépi súrolás válhat szükségessé, amit azonban jobb, ha szakemberre bíz az épületüzemeltető.

Everhomeextra Kft 2023 | Minden jog fenntartva | Telephely / Bemutatóterem : Budapest, Jászberényi út 29. 1106 | A weboldal készítette: PROFIWEB Theme by Flythemes